tiistai 6. lokakuuta 2015

Kaunis arki antaa voimaa


Arki. Mitä se on? Jokaisella meillä se on erilainen. Mistä ammennamme voimia arkeen - siihen harmaaseen hetkeen, kun tuntuu, ettei enää kestä. Väsyttää. Uuvuttaa ja ei huvita. En tarkoita nyt uupumusta vaan ihan sitä perusarkea, kun vaan välillä kaikki sama toistuu ja väsyttää. Se kuuluu elämään. Mistä voimaannun? Sitä kannattaa oikeasti miettiä ja siitä kannattaa puhua myös läheisilleen ääneen. Meillä tiedetään, mistä minä voimaannun. Kaunis arki kantaa ja antaa voimia. Tänään tein ihan perushommia kotona. Vein lapset uimahalliin, kun he halusivat. Toteutin heidän toiveensa ja se oli minulle tärkeää. Sovittiin, että saan hetken huilata. Tulin kotiin ja otin pitkään kesken olleen virkkauksen esille. Levitin sen rauhassa olohuoneeseen. Selvitin kaikki neljä suurta lankakerää. Miksi? Olisihan minulla ollut pyykkiä, silittämistä, ruokatiskit ja imurointikin. Sain lapsilta ohjeen. Äiti - tee jotain mukavaa sinäkin. Älä siivoa. 


Niin tein. Virkkasin. Tosin en kuvannut sitä vielä. Parin tunnin kuluttua hain lapsemme uimahallista. Mieli oli virkeä - iloinen. Hekin olivat iloisia ja kaikilla oli tyytyväinen mieli. Teimme yhdessä iltapalan ja söimme. Lapset menivät nukkumaan. Usein soitan illalla pianoa ja lapset tykkäävät siitä. Tänään kuitenkin laitoin lempilaulujani YouTubesta soimaan ja aloin tehdä kotihommia. Siistin arkieteisen, viikkasin puhtaat pyykit ja ripustin kuivumaan uutta puhdasta pyykkiä. Niin arkista. Tavallista. 

Kodinhoitohuone on minulle tärkeä paikka. Nämä kuvat ovat sieltä. Ensimmäisessä kuvassa on pieni yksityiskohta arjen tärkeimmästä - kalenterista. Äidin virkkaamat verhot muistuttavat minua lempeydestä ja siitä tyyneynestä, mitä olen itse saanut lapsuudessani kokea arkena. Turvallinen arki antaa voimaa. Valkoinen säästöpossu syö kaikki taskun pohjalle jääneet kolikot. Pieni lokerikko säilyttää avaimet. Kaikelle on paikkansa. 


Seinälle olen ripustanut englanninkielisen runon, jota pölyhuiska hieman peittää. Pölyhuiska on vuosi sitten tuotu Habitaremessuilta tuliaisina. Meillä ei ole varsinaista siivouskaappia vaan olen luovasti ripustellut siivoustavarat kädenulottuville. Pesuaineet ovat kodinhoitohuoneen allaskaapissa yhdellä hyllyllä kootusti. Kävimme muutama viikko sitten ostoksilla kodinkoneliikkeessä. Meillä oli mieheni mummon kihlalahjaksi antama silitysrauta ja se meni rikki. Ostimme uuden yhteistuumin. Toteutimme samaa ideaa kuin edesmennyt rakas mummo. Ostimme laadukkaan ja hieman kalliimman, mutta emme kuitenkaan kaikista kalleinta. Hän oli miettinyt tarkkaan kihlalahjan. Ajattele, miten hyödyllinen lahja. Joka kerta, kun silitin - muistin häntä. Hän neuvoi minua silloin: "Kyllä se on vaimon häpeä, jos miehellä on ruttuinen paita." Päätin säilyttää uutta silitysrautaa kodinhoitohuoneen pöydällä. Uudessa silitysraudassa on todella pitkä johto ja se on hyvä asia. En kuitenkaan halua, että johto lojuu pöydällä. Ripustin johdon naulakkoon, joka on seinällä. Naulakko on Muuton mallistoa. 


Arkea helpottaa joskus pienet asiat. Toisen pieni huomioiminen lisää hyvinvointia. Nämä pyyhkeet  helpottavat monessa asiassa. Jokaisella on oma väri ja pyyhkeissä lukee kivat tekstit: veli, sisko, äiti ja isä. Arjessa on helposti pääteltävissä, kuka on jättänyt pyyhkeensä "lojumaan". Pyyhkeet ovat Luhta homen mallistoa. Hyvä arki kantaa. Minulle kaunis arki antaa myös voimia. Se saattaa olla jokin ihan pieni juttu, minkä laitan esille. Jokaisen meidän on mietittävä ne asiat, joiden avulla rakennamme hyvää arkea ja huolehdimme omasta hyvinvoinnista. Hyvä arki auttaa jaksamaan myös niitä harmaita päiviä, joita väistämättä meille jokaiselle tulee. Onnellista arkea sinullekin lukijani ja tervetuloa uusille seuraajille. Olen iloinen teistä jokaisesta. 

Anni 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Ilahdun niistä aina.