perjantai 27. marraskuuta 2015

Saunan ja kylpyhuoneen kasvojen kohotus
Meillä on pitkään ollut mietinnässä sisäsaunan ja kylpyhuoneen "kasvojen kohotus". Pidemmän aikaa oma kaivovetemme on ollut rautaista ja rauta oli jo osittain värjännyt kylpyhuoneen laatatkin. Silti se oli juomakelpoista. Kokeilimme useita erilaisia pesuaineita ja asiantuntijat neuvoivat meitä useaan otteeseen. Toisin kävi. Usein lopputuloksena oli pettymys ja lopputulos yhtä likainen kuin ennenkin. Valkoisena hohtavat laatat olivat historiaa. Teetimme vesitutkimuksen Helsingissä. Tutkimustulosten perusteella meille asennettiin Jaloveden vedenpuhdistusjärjestelmä. Lisätietoja voit katsoa täältä: http://jalovesi.fi 

Uusi järjestelmä innoitti meitä remonttiin. Puolisoni etsi tietoa raudanpuhdistusmenetelmistä ja kokeilimme yhtä uutta vaihtoehtoa. Samalla hän suunnitteli uusia saunanlauteita luonnostellen. Hän pystyy kuvittelemaan kaiken valmiina - melkein ilman kuvia. Minä olen meillä se, joka tarvitsee kuvia ja havainnollistamista. Niinpä sain tämän luonnoksen. Hanat irroitettiin ja puhdistettiin. Löysimme ihmeaineen, joka poisti kaiken lian laatoista ja saumoista. Olin jo ajatellut, että leka on seuraava työkalu, kun tuntui, ettei mikään auta. TeknoSeesamin Kalkin- ja ruosteenpoistoaine oli helppokäyttöinen, tehokas ja tietysti aika ärhäkän tuoksuinen. Se oli kuitenkin pieni harmi siitä, että laatat ovat jälleen valkoiset. (Harmi, etten ollut ottanut niistä keltaisista laatoista kuvaa.) Puoliso teki tämän puhdistuksen kahteen kertaan. Aine suihkutettiin laattojen pinnalle ja huuhdeltiin hetken päästä pois. Laatat puhdistuivat kuin ihmeen kaupalla. Teimme kaiken huolella ja mieheni lakkasi laatat uudelleen puhdistuksen jälkeen. Lattialaattojen saumat saumasimme uudelleen ja lattia myös lakattiin laatoille sopivalla lakalla. Kylpyhuone muuttui kuin uudeksi. Suosittelen. Tietysti täytyy huomioida se, että tällaista puhdistusta tehdään ns. omalla vastuulla. Meidän laadukkaat laatat kestivät tällä aineella puhdistamisen. 

(Kuva: TeknoSeesam)


Kylpyhuone näytti lopulta niin hohtavan valkoiselta, että vanhat lauteet saunassa näyttivät ankeilta. Eräänä päivänä töistä tullessani huomasin, että ne oli "ulkoistettu" ja eteisessä odotti pieni yllätys. Meidän eteinen on kyllä monimuotoinen tila tehdä kaikenlaista mukavaa. Pölyiset työvaiheet tehtiin verstaassa tietenkin. Saunan lämpökäsitelty mänty öljyttiin uudelleen. Harvian kiuas puhdistettiin huolellisesti ja kiuaskivet uusittiin. Tiililadonta näyttää vieläkin hyvältä kaikkien vuosien jälkeen (rv. 2008). Hanat saivat vielä jäädä toistaiseksi entiselleen. Pohdinnassa on, miten niille käy. Ne palvelevat hyvin kuitenkin. Piristimme ovenkarmeja ja käsittelemällä ne valkoiseksi. Niin pieni asia, mutta muutti ovien ilmettä aika paljon. 


Tässä kuva valmiista saunasta. Meillä ei ole enää ihan pieniä lapsia, joten jätimme kiukaan kauniisti esille - ilman mitään turvakaaria. Vasemmalla pilkistävä seinä on valkoista laattaa ja se tuo valoisuutta saunaan. Meidän sisäsaunasta ei ole ikkunaa ulos. Päädyimme valkoisiin lauteisiin, koska halusin tästä saunasta valoistan. Olemme usein samaa mieltä sisustukseen liittyvistä suurista linjoista ja arvostamme toistemme käsityksiä ja tyyliä. Yhdessä saamme aikaan ihmeitä. Käsittelimme lankkulauteet kolmeen kertaan. Saunan sisustus koostuu selkeistä yksityiskohdista ja mitään turhaa ei ole esillä. Hankin saunaan "tupaantuliaisiksi" uuden kiulun - Rennon Pisaran. Se on valmistettu ekologisesta biokomposiitista ja on sen vuoksi hyvin helppohoitoinen. Kylpylätuoksuiset kynttilät ovat Ikean tuliaisia. Pieni pyöreä harja on rento-tuote. 
Vanha saunanovenkahva oli jo sen verran kärsinyt, että päädyimme käyttämään luovuuttamme. Meillä oli jäänyt kaksi Muuton naulakkoa "vapaaksi". Mieheni keksi, että niissä on samankokoinen kierre ruuvissa kuin vanhassa saunankahvassa. Niinpä hän asensi kaksi Muuton naulakkoa meille saunanovenkahvaksi. Tyylikästä. Laudeliinat ovat Pentikin pellavaisia Saaga-laudeliinoja. Tiedät varmaan sen tunteen, kun kaiken työkiireen keskellä saat kodissa jotain suurempaa valmiiksi. Se tunne on yhtäaikaa voimaannuttava ja kiitollinen. 


Tervetuloa uusille seuraajille ja rentouttavaa perjantai-iltaa teille lukijat!
Anni 
3 kommenttia:

  1. Ihana sauna ja nuo vaaleat lauteet ovat niin siistit. Hyvä te ♥

    VastaaPoista
  2. Kiitos ❤️ Sauna tuntuu kuin se olisi uusi, vaikka vanha palvelija onkin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista. Ilahdun niistä aina.