maanantai 15. helmikuuta 2016

Olipa kerran venekuomu...


Tämä tarina sai alkunsa jo viime keväänä, kun ajattelimme ompeluttaa venekuomun. Maltillisen odottelun jälkeen emme kuitenkaan saaneet valmista kuomua. Saimme hankittua kuitenkin kaikki tarvikkeet sen ompeluun ( kankaat, ikkunamuovin, kiinnikkeet ja vetoketjut). 

Suurin työ tässä projektissa on ollut ajatustyö - ajatus siitä, että minä pystyn tähän. Osaan ommella vaatteita, tyynyliinoja, lakanoita, päärmeitä ja kaikkea "tavallista". Venekuomun ompelua en ollut kokeillut. Mieheni kannusti kovasti - uskoi taitoihini.

Kului useampi kuukausi. Ajatus kauhistutti, mutta myös kiehtoi samaan aikaan. Ajatustyö kesti puoli vuotta - keräsin ideoita, lueskelin aiheesta ja suunnittelin. Ystävänpäivän aattona sain inspiraation. Päätin yllättää itseni, mutta myös puolisoni. 💗


Kuomun kaavoina käytin veneen vanhaa kuomua. Leikkasin sen kahteen osaan. Purin takaosan vetoketjun ompeleet ja sain takakappaleeseen suoraan oikean muodon. Totta se on - kuomukangas täytti viikonloppuna suurin piirtein koko kotimme. Sitä oli kaikkialla.


Ensin ompelin takakappaleen muotoonsa. Sitten työskentelin vetoketjujen parissa useamman tunnin, koska niitä kiinnitin neljä. Vetoketjut hankin Kangastukusta (Fabricol Oy). Vedenkestävällä suojalla varustetut vetoketjut ovat hauskannäköiset: ulkoapäin "kumiset" ja sisäpuolelta kangasta. Vetoketjua saa ostettua metritavarana tukusta.

Kuomun sisäpuolelle ompelin vahvikkeita ja kujat putkia varten, joilla kuomu kiinnittyy veneeseen. 


Ikkunan tein siihen tarkoitetusta muovista. Ikkunan ompelussa koko perheen käsipareilla oli käyttöä, koska muovi kiinnittyi ompelukoneen runkoon kuin liisteri. Keksin laittaa molemmin puolin kangaskaistaleen helpottamaan ompelua. Ikkunan ompelu oli mielestäni koko työn vaikein kohta, mutta yhteistyöllä siitäkin selvittiin. 
Tässä hieman kokonaiskuvaa kuomusta ja siihen liittyvästä ompelusta. Kangas on laadukasta Sunbrella kangasta. 

"Kangas hylkii likaa ja kosteutta. Sunbrella kankailla on valonkesto huippuluokkaa, mikä tekee siitä parhaan materiaalin ulkotiloihin. Teknisistä ominaisuuksista johtuen homeet ja itiöt eivät elä kankaan pinnassa." (Eurokangas)

Ompelu oli haastavaa, koska kangas oli niin "koppuraa". Lankana käytin ns vedessä tiiviiksi turpoavaa lankaa ja neulana minulla oli nahkaneulan paksuinen neula.

Vetoketjujen suojaksi ompelin suojakaistaleet, jotka koristelin reunasta koristeompeleella. Yritin ottaa koristeompeleesta kuvan, joka on alla. Kuomu kiinnitetään veneeseen näillä kuvan klipsuilla, jotka ovat vielä irti. Tämä oli elämäni suurin ompelutyö, mutta nyt on itsensä voittanut fiilis. 

Hyvää alkanutta viikkoa lukijat ja hieman myöhästynyttä ystävänpäivää! 💗Ompeluterveisin
Anni6 kommenttia:

 1. Loistotyötä! Olet taitava! Me verhoilimme yhteistyöllä kymmenisen vuotta sitten vanhan matkaveneemme tekstiilit ja se oli myös urakka, joka palkitsi tekijänsä. Nytkin odotan kevättä ja veneilykauden alkua malttamattomana. Keväisin ajatuksin Tuija

  VastaaPoista
 2. sama urakka suunnitteilla. mistä ostit sellaista lankaa ompeluun.

  VastaaPoista
 3. Sama urakka edessä mistä ostit vedessä turpavaa lankaa ompeluun.

  VastaaPoista
 4. Hei! Kiitos Tuija. Ostin lankaa kangastukkuliikkeestä Hyvinkäältä. Terkuin Anni

  VastaaPoista
 5. Moikka,
  Hienon kuomun olet tehnyt. Täällä sama operaatio edessä. Tästä sai hyviä vinkkejä. Vielä noista kuomun kiinnitys klipsuista tai ennemminkin noista kankaan puolen vastakappaleista. Käytittekö noita kuvan prässättäviä malleja vai sellaisilla piikeillä kankaan läpi kiinnitettäviä? Millä nuo puristetaan kiinni kankaaseen? Mistä ostitte noita nippeleitä?

  VastaaPoista
 6. Kiitos kysymyksestä. Ostimme kuomun kiinnitystarvikkeet veneliikkeestä ja verhoilijalta. Käytimme juuri noita kuvissa olevia. Puolisoni kävi kuomun kanssa eräässä verhoomossa kiinnittämässä kuomuun klipsut. Veneessä jouduttiin kahta tai kolmea vastakappaletta siirtämään, mutta muuten kaavat olivat onnistuneet. Vetoketjut hankimme tukusta, mutta en löytänyt mistään sellaisia, joissa olisi ollut molemmin puolin vedin. Nämä ketjut ovat kuitenkin vedenkestäviä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista. Ilahdun niistä aina.