tiistai 21. kesäkuuta 2016

Pihapiiri luonnonhelmassa


Pääoven kuistilla on  aamuaurinkoinen paikka - aamukahvit on ihanaa juoda lintujen säestyksellä. Pihapiirimme on rakentunut pikku hiljaa. Ensimmäisenä kesänä (2009) piha muotoiltiin ja tehtiin kasvialueet. Kylvettiin nurmikko ja istutettiin muutama koristekasvi. 

Seuraavana kesänä tein lisää istutuksia ja  meille hankittiin palju, joka oikeasti on rosterinen pyöreä maitotankki. Myöhemmin minulle selvisi idearikkaan puolisoni mielikuvitus ja palju on tällä hetkellä upotettuna saunan terassilla. Kannattaa antaa luovuudelle tilaa ja aikaa. 

Samana kesänä piha hieman laajeni ja kulkuväylät selkeytyivät. Viimeisin projekti on ollut saunan ympäristön rakentaminen ja pienen puron aihion tekeminen metsän reunaan (joka on vielä kesken). Omenapuut ja marjapensaat ilahduttavat myös meitä nykyään. Terassin viereisen perennapenkkini viimeistelin viime kesänä ja tänä kesänä hankittiin jo kalusteet. Asioilla on tapana järjestyä, kun jaksaa rauhassa odottaa. 
Kun rakensimme tämän kodin, haaveilimme jo silloin pihasaunastamme. Pihapiiri rajoittuu pieneen metsään ja sen vuoksi tähän ympäristöön luonnonkivet, nurmialueet ja niityt tuovat kotoisan tunnelman. Pihapiirissämme kasvaa luonnonvaraisena useita tammia. Olemme säästäneet kaikki tammet - ne ovat pysyneet hengissä. Kotimme katto on Benderssin tiiltä. Tänä keväänä katto pestiin heidän kattopesutuotteillaan. Katto on hyvä pestä muutaman vuoden välein, koska sammalta saattaa kertyä varjoisiin kohtiin. Kotimme on rakennettu Jetta-Talon suurelementeistä. Koti on suunniteltu toiveidemme mukaan.  
Terassia kehystää osittain pergola. Kukkapylväät ovat mieheni lahja minulle. Hän oli nikkaroinut ne minulle yllätykseksi eräänä keväänä. Niihin voi joka kevät istuttaa mieleiset kukkaset. Pergola on toistaiseksi vielä ilman kattoa. Terassin vierellä on perennapenkki ja muutama koristepensas ja yksi koristepuu, helmiorapihlaja. Kun kaivuri tuli aikoinaan tekemään pihaa, annoin hänelle suunnitelman, jonka mukaan hän teki pihan. Lasten nurmikentän kanssa taisteltiin, kun kiviä oli niin paljon. Lopulta se saatiin onnistumaan. Kukkapenkit ja kasvisalueet on rajattu luonnonkivillä. Kaikki luonnonkivet ovat löytyneet tontiltamme. Viime kesänä viimeistelimme kulkuväylät kivituhkalla. Kulkuväylien yhteinen teema on kaarevat, pyöreät muodot.
Terassin vierelle jää pieni nurmialue, joka rajautuu metsään. Istutin siihen ensimmäisenä keväänä pilvikirsikoita. Talon kulmalta avautuu metsämaisema ja olemmekin rakentaneet pihasaunan metsän reunaan - omaan rauhaansa. Saunapolulle rakensin kasvilavoista pienen ryytimaan. 


Pihapiirin yksi helmi on lasten ikioma leikkimökki. Aamuaurinko kimaltaa ja lämmittää, mutta mökki jää mukavasti varjoon. Aamu-unet maistuvat mökissä. Se on rakennettu jo edellisen kotimme pihaan ja se tuotiin tänne "muuttokuormassa". Viime kesänä tein mökistä nuorisolle sopivan nukkumisaitan. Pihapiirimme on monimuotoinen, kumpuileva, mutta myös helppohoitoinen. Luonnon läheisyys myös tuo oman rauhansa ja tunnelmansa. Emme ole valinneet kasveja, jotka tarvitsevat suurta huomioimista. Peruslannoitukset ja leikkaukset riittävät. Tänä keväänä uusimme kuorikatteet kaikille kasvialueille.

Ihanaa kesäpäivää sinulle lukijani ja tervetulotoivotukset jälleen uusille seuraajille Instagramin ihmeellisessä maailmassa. 

Anni 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Ilahdun niistä aina.