keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Kuuntelemisen taito

"Joukkue on yhtä hyvä kuin sen heikoin lenkki". Näiden sanojen voimin lähdimme viikon mittaiselle lomamatkalle. Tänä kesänä teimme elämysmatkan. Purjehdimme oman perheen kesken - kapteenina hyvä ystävämme. Tiivis yhdessäolo vahvistaa perheen sisäisiä ihmissuhteita. Se hitsaa yhteen perheenjäseniä. Jokaiselta löytyy vahvuuksia, mutta on myös avoin ilmapiiri astua pois mukavuusalueelta lempeästi ja turvallisesti - ilman häpeää tai haukkumista. Helposti sanomme, arvostelemme, syytämme, puhumme toisten puolesta. Olenpa kohdannut senkin, että joku puhuu ihan perättömiä ja uskoo jo itsekin tarinoihinsa. Rehellisyys maan perii. Unohdamme, että tärkeintä on kuunnella - pysähtyä toisen ihmisen äärelle. Antaa tilaa toisen olla sellainen kuin on. 


Luulemme usein tietävämme, mitä toisille kuuluu. Liian usein. Pelkäämme pysähtyä elämään ilman kelloa ja viestintävälineitä. Aito kuuntelemisen taito saattaa unohtua. Todellisuus on kuitenkin se, että emme tiedä mitä kaikkea lähimmäisemme käyvät parhaillaan läpi. Hiljaista kipua on paljon. Huolien summa on vakio.Miten suhtaudumme toisen menestymiseen? Miten suhtaudumme toisen vaikeuksiin? Koemmeko työtoverin tai ystävän menestyksen uhkana? Osaammeko olla onnellisia toisen onnesta tai menestyksestä aidosti? Haluammeko lyödä aina lyötyä vai haluammeko sanoa muutaman rohkaisun sanan toiselle? Jaksammeko tukea ystävää, jos hän tarvitsee apua vai tyydymmekö tokaisuun "hyvähän sun on". Itsepähän on valinnut ammattinsa. 


Yhteydenotto lämmittää aina mieltä. Se tuntuu aina hyvältä - se tunne, että joku on kiinnostunut juuri siitä mitä sinulle kuuluu. Sain kirjeen ystävältä, jossa luki näin: " Olet erittäin tunteellinen ihminen. Empatia on yksi suurimmista vahvuuksistasi, sillä annat sydämen näyttää tietä ja katsot syvälle ihmisten sieluihin. " Toisen ihmisen läsnäolo on elämän voimavara. Kiitollinen mieli onnistuneesta retkestä yhdessä rakkaiden kanssa. 


Oi ihmiset toistanne ymmärtäkää. Ihania kesän päiviä sinulle lukijani ja ohessa muutama kuva reissultamme. Luonto oli läsnä joka hetki matkallamme. Se oli voimaannuttavan rentouttavaa. Tervetuloa mukaan uudet seuraajat! 

Anni Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Ilahdun niistä aina.