sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Ihana, onnellinen, todellinen elämä


Tämän tekstini lainatut lausahdukset ovat Katri Mäkiseltä (Hidasta elämää 5.10.2016). Hän antaa tekstissään vinkkejä, joiden avulla teet elämästäsi ihanaa. Kuvat ovat itse ottamiani ja osa niistä on perheemme Lapin matkalta. 

"Käy joka päivä 10-30 min kävelylenkki. Kävellessäsi hymyile." 

Kävele itsesi onnelliseksi. Usein arjen keskellä pienikin kävely luonnossa vaatii tahtoa. Vaatii tahdonvoimaa, että saa itsensä liikkeelle - on niitäkin päiviä, kun se lähteminen on helppoa. Minua kävelyhetket ovat auttaneet usein. Ajatukset selkenevät - haaveilu on helppoa luonnon keskellä. Minä tykkään kävellä metsässä - usein pysähdyn kuuntelemaan itseäni siellä hetkeksi. Kenellä muka on aikaa itsetutkiskeluun? Minulla. Aina on ollut - silloinkin, kun lapset olivat pieniä. Silloinkin, kun yrittäjyyslukiossa paahdettiin hiki hatussa.  Se on itsestä kiinni. 
"Istu hiljaisuudessa vähintään 10 min joka päivä." 

Annan aikaa itselleni henkilökohtaisesti joka päivä. Se voi kuulostaa itsekeskeiseltä, mutta kun itse voi hyvin, voi antaa rakkauttaan myös läheisille. Kymmenen minuuttia riittää omaan hetkeen joka päivä. "Yritä saada kolme ihmistä hymyilemään joka päivä." 

Toisten huomioiminen saa usein hymyilemään. Kun hymyilen, minulle hymyillään takaisin. Olen oppinut lapsuudessani, että kohteliaampi tervehtii ensin. Läsnäolon voima on tärkeää. Vaikka olisi välimatkaa, toinen voi olla läsnä elämässäsi. Yhteys pysyy, kun huolehtii yllä olevan neuvon. Usein tiedämme, miten oman rakkaan saa hymyilemään - miksi ihmeessä emme tekisi niin. "Älä juoruile tai vietä aikaasi energiasyöppöjen ihmisten kanssa. Unohda menneisyyden ongelmat. Käytä 24 h oman päätäntävaltasi mukaan."

En pidä juoruilusta. Siitä, että puhutaan toisten asioista - heidän, ketkä eivät ole paikalla. Se ei rakenna mitään. Se ei lisää onnellisuuttasi. Miksi toisen kehuminen tai kiitosten antaminen on niin vaikeaa. Itse annan läheisilleni joka päivä kiitosten sanoja sekä kehun pienistäkin teoista. 

Mitä ovat energiasyöpöt ihmiset? He ajattelevat omaa etuaan usein. He eivät anna tilaa sinulle sellaisena kuin olet - et voi olla heidän seurassa oma itsesi. Heidän kohtaamisessa on jotain outoa. Kohtaamisesta toipumiseen voi mennä monta päivää ja voit tuntea häpeää, jos kerrot sen ääneen. Erityisen raskasta on silloin, jos nämä ihmiset ovat lähipiirissäsi.  Silloin heitä, läheisiä suosittelen rakastamaan kauempaa. On tärkeämpää pystyä olemaan oma itsensä kuin olla energiasyöppöjen syöttiläs. Unohda menneisyyden ongelmat. Usein ne ongelmat juontavat juurensa näiden energiasyöppöjen ihmisten kanssa tekemiisi asioihin tai tilanteisiin. Sinua ei ehkä hyväksytä sinuna vaan nähdään "eri linssin läpi". On tärkeää tuntea olonsa rakastetuksi ja sitä kautta onnelliseksi. Minulla on rakastava, huomioiva puoliso ja lapsuuden kotini lämpö on käsinkosketeltava, vaikka asun heistä kaukana. 

"Elämä on liian lyhyt vihaamisen."

Vihan tunne on puhdistava kokemus, mutta pitkävihaisuus ei edistä mitään. Miksi vihaisit, jos voit antaa asian olla. Et voi vaikuttaa tai valita kaikkia asioita elämässäsi, mutta voit päättää miten ja millaista elämää elät. Elämässä on joskus joidenkin asioiden annettava olla ja ajateltava, että "se on heidän tai hänen oma häpeänsä - ei sinun". Vihaaminen on turhaa ja kuluttaa omia voimiasi liiaksi. Vihan tunteet heijastuvat kehoosi yhtä voimakkaana kuin ottamassani kuvassa näkyvä puun peilikuva. Et välttämättä huomaa sitä, mutta kun yhdistelet asioita ja ajattelet rauhassa - palaset loksahtelevat paikoilleen ja voit antaa vihan mennä. Tällainen itsetutkistelu raivaa tilaa hektisen elämän keskellä. "Solmi rauha menneisyytesi kanssa, jotta se ei pilaa nykyhetkeäsi."

Ole lempeä itsellesi. Hapuile. Harjoittele. Opettele. Pelkää. Ole ihan hukassa. Solmi rauha menneisyyden kanssa. Olen kiitollinen menneestä ja kiitän kipeistäkin hetkistä, sillä nyt en olisi näin vahva. Et voi olla vahva, ellet tunnusta heikkouttasi. Kiitollisuus huokuu ympärillesi rauhana ja tyyneytenä, vaikka ympärilläsi kuohuisi kuinka paljon tahansa. "Älä vertaa itseäsi muihin, vertaa siihen, joka olit eilen."

Miksi vertaisin. Samanlaista ei ole - robottirouva, kuten minua leikkisästi kutsutaan tahdistimeni vuoksi. Jokainen päivä on hyvä hetki miettiä, miten voin paremmin kuin eilen. Mitä hyvää tänään tein. Pahakuruun maastopyöräily oli aikamoinen urakka, mutta olin ylpeä itsestäni ja koko perheestä. Onnistuimme yhdessä. "Kukaan muu ei ole vastuussa onnellisuudestasi kuin sinä itse."

Olet oman onnesi seppä. Anna kehuja itsellesi; toistele, kuinka pystyt, kestät ja onnistut. Mitä, jos kaikki menee ihan hyvin? Kiitä itseäsi. Sitoudu siihen, että vaalit onnellisuuttasi. Se vaatii kuitenkin armollisuutta itseä kohtaan ja myötätuntoa. Mieti tarkkaan, mitkä asiat oikeasti lisäävät onnellisuuttasi. Miksi oikeastaan teemme niitä asioita, joita teemme. Ovatko ne kaikki välttämättömiä? Tarpeellisia? "Auta apua tarvitsevia. Ole antelias."

Ole aina valmis auttamaan, koska et voi koskaan tietää, milloin itse tarvitset apua, lohdutusta tai tukea. Meidän keittiössä on pohdittu monta kertaa elämää ja lohdutettu, rakennettu kauniita koteja sekä iloittu yhdessä saavutuksista. "Se, mitä muut sinusta ajattelevat, ei ole sinun asiasi."

Anna ihmisten ajatella niin kuin tykkäävät. Se ei ole minulta pois. Kuljen omaa tietäni. Kuuntelen sydäntäni. Välillä olen ollut kipeidenkin valintojen edessä, mutta selvinnyt. Elämä kantaa, kun luotat ja uskallat olla oma itsesi. "Olipa tilanne miten hyvä tai paha, se muuttuu. Muutos on luonnonlaki. Ole valmis kaikenlaisiin muutoksiin elämässäsi."

Kuljen "takki auki" - otan vastaan muutoksen tuulet kuitenkin hitaasti harkiten. Ihan kuin kotini sisustus - se muuttuu hitaasti. Miksi hyvää vaihtaisi jatkuvasti. Pienet onnenhippuset tekevät polusta keveämmän - sisustuksessakin pienet muutokset piristävät arkista aherrusta ja antavat elämään kauneutta. Elämä on täynnä tähtihetkiä, jos opettelet huomaamaan ne. 

Meillä on täydellinen elämä.

Onnellisin terveisin
Anni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Ilahdun niistä aina.