tiistai 8. marraskuuta 2016

Siivouksen ihmeellinen taika


Olen järjestänyt kodin tavaroita pienin askelin käyttäen ns KonMari-menetelmää. Tämän tekstin suorat lainaukset ovatkin Marie Kondon kirjasta KonMari (2016). Aloitin helpoista tavaroista ja olen edennyt pienin askelin "vaikeampiin" tavaroihin. Nyt kun "siivouksen ihmeellinen taika"- projekti alkaa olla loppusuoralla, ajattelin kirjoittaa aiheesta muutaman tekstin. Ensimmäinen teksti kertoo vaatteiden järjestyksestä. Opettelin viikkaamaan pyykit uudella tavalla ja olen saanut vaatekaapin ojennukseen. Ne ovat pysyneet järjestyksessä - usko tai älä, mutta totta se on. Säilytämme vaatteet vetolaatikoissa ja hengareissa. Pieni kasvojen kohotus vaatehuollossa on piristänyt kaikkia. Sain perheenjäseniltä positiivista palautetta siitä, että nyt näkee kerralla, mitä vaatteita omissa valikoimissa on. 

"Turhasta roinasta eroon pääseminen vapauttaa energiaa muuhun kuin tavaroista huolehtimiseen."  Tämä on niin totta. Roinasta luopuminen vapauttaa. Järjestys on kaunista katseltavaa. 


"Samalla kun siivoat, tulet järjestäneensä asiasi ja elämäsi. Saat rohkeutta minimoida elämästäsi negatiivisia asioita." Olen laittanut pois vaatetta, käyttötavaraa ja rojua. Suurin yhteinen ponnistus tapahtui varastossa, mutta siitä myöhemmin lisää. 


"Kun valitset tavaroita, jotka tuottavat iloa, puntaroit samalla, mistä pidät ja mitä tarvitset. Kun käy omia tavaroita läpi, voi hämmästyttävällä tavalla huomata, kuinka asiat elämässäsi alkavat kytkeytyä toisiinsa ja huomaat, kuinka suuria muutoksia siitä seuraa." Kuvassa oleva kissa halusi välttämättä istua sopivalla hetkellä vaatekaapissa. Järjestin hengarit siten, että paksut ja pitkät vaatteet ovat vasemmalla ja lyhyet sekä kevyet oikealla. Kuvat ovat harmaasävyisiä yksityisyyden vuoksi. Voi kuulostaa naurettavalta pohtia tavaroiden tuomaa iloa, mutta miksi säilytämme kaappien perukoilla rompetta, jota voi tarvita "joskus". Sitä ei tule ja jos tulee, on tavarasi jo tarkoitukseen sopimaton. Luomme uutta koko ajan; ideoimme, ajattelemme - menemme eteenpäin. Kun kysyt itseltäsi: "Tuottaako tämä iloa?" Luota siihen, miltä tuntuu. Luota intuitioon. Hämmästy. Tavarat virittävät monenlaisia tunteita ja nuo tunteet ovat aitoja. On ollut ihanaa järjestää kotia. 


"Kun järjestys on kerran saatu, kaaosta ei synny enää koskaan." Olin tämän suhteen hieman skeptinen, mutta toisin on käynyt. Kun viikkaan pyykit, laitan ne omille paikoilleen. Nykyään tykkään pyykin viikkauksesta ja tyttärenikin on innostunut siitä. 
"Kun karsit tavarat niin vähiin, että selviydyt niistä hyvin, elvytät myös suhteesi niihin." Vaikea valintaprosessi menee melkein aina samalla kaavalla. Olemme joko kiintyneet tavaraan sen menneisyyden vuoksi tai tavara tuo turvallisuuden tunteen tulevaisuutta ajatellen. Mieti, mitä tarvitset tässä ja nyt. KonMari muistuttaa, että on tärkeää ymmärtää oma suhde " vaikeaan esineeseen". Tavaroiden kohtaaminen voi tehdä kipeää, sillä ne muistuttavat meitä usein jostain tärkeästä asiasta menneisyydestämme. Voimme suhtautua siihen KonMarin mukaan kolmella tavalla: kohdata ne nyt, kohdata ne joskus tai olla kohtaamatta ollenkaan eli karttaa niitä. Luota itseesi - saat aikaiseksi paljon enemmän. 


Jos aiot laittaa kotisi järjestykseen, tee se nyt. Järjestämällä kotimme pääsemme elämään luonnollisella tavalla rakkaassa paikassamme. Valitsemme kotiimme ne tavarat, jotka tuottavat iloa. Vaalimme asioita, jotka ovat meille kallisarvoista.  "Varsinainen elämä alkaa, kun olet saanut kotisi järjestykseen." Pienet asiat tekevät arkipäivästäsi valoisamman ja huomaat ihan kuin taikasauvan hipaisseen elämääsi. 

Siivousterveisin
Anni 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Ilahdun niistä aina.